תאונות עבודה בישראל, 2013-2009
(מס' 259)

מחבר :
נטליה גיטלסון, רן כהן
מועד פרסום :
06/2014
הורדה תאונות עבודה בישראל, 2013-2009 (pdf)

הדוח על תאונות העבודה בישראל מוצג השנה בפורמט חדש הפורש לפני הקורא תמונה רחבה ואינטגרטיבית על אודות תאונות העבודה בישראל בכלל ועל התאונות הקטלניות בפרט. הדוח הנו פרי שיתוף פעולה בין מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה לבין מינהל המחקר והתכנון של המוסד לביטוח לאומי. ייחודו של דוח זה, לעומת הדוחות בשנים הקודמות, הוא בשילוב מסדי הנתונים שעומדים לרשות שני הגופים, שאִפשר ניתוחי מידע שלא נעשו בעבר בכל הנוגע לתאונות עבודה בישראל ולמאפייני האוכלוסיות הנפגעות מהן.

באשר לעדכניות הנתונים השונים המובאים לפניכם, בנוגע לתאונות עבודה שהובילו לפציעתם של עובדים בדרגות חומרה שונות, הדוח מתבסס על נתוני השנים 2012-2009. בכל הנוגע לנתונים על תאונות העבודה הקשות ביותר שהובילו למות עובדים, הדוח מתבסס על נתוני השנים 2013-2009 (ועד בכלל).

כמו כן לאור העובדה שדוח זה מבוסס על נתונים של שני גופים ממשלתיים שונים ובכלל זה הבדלי ההגדרות של תאונות העבודה באיסוף המידע הקיימים ביניהם, על מנת להביא לאחידות בהצגת הנתונים לשם הבנתם באופן מיטבי הוחלט שבדוח זה ייערכו הניתוחים השונים על נתוני תאונות עבודה שאירעו במהלך העבודה עצמה.

הנתונים הנוגעים לכלל תאונות העבודה מבוססים על התביעות למוסד לביטוח לאומי במסגרת פרק ביטוח נפגעי עבודה אשר עוסק באוכלוסייה העובדת בישראל ללא הגבלת תושבות. במילים אחרות, בדומה לתושבי ישראל גם עובדים זרים וגם עובדי שטחים מבוטחים בביטוח זה. נוסף על כך, במסגרת זו מבוטחים גם תושבי ישראל בחו"ל והעובדים אצל מעסיק ישראלי ומטעמו.

מקבלי דמי הפגיעה מהווים אינדיקציה מהימנה ביותר למספר התאונות שאירעו תוך כדי עבודה ועקב העבודה.

בין השנים 2012-2009 נפצעו בתאונות עבודה בישראל למעלה מ-188 אלף עובדים

בשנת 2013 בלבד שולמו כ-4 מיליארד ש"ח גמלאות לנפגעי עבודה. זו הוצאה כבדה ביותר שאינה מביאה בחשבון את הנזקים הנגרמים למקומות העבודה והוצאות עקיפות נוספות (אובדן ימי העבודה כתוצאה של תאונות אלו – מעל שני מיליון ימי עבודה בשנה ואובדן הפריון למשק הנאמד במיליארדים רבים נוספים). בעלות זו כלולות גם גמלאות נכות המשולמות לנפגעי עבודה משנים קודמות, וכן נכללים תשלומים לבני משפחה של מי שתאונת עבודה גרמה למותם.

הנתונים העולים מדוח זה והמשמעויות הנגזרות מהם מציבים בפני גורמי הפיקוח, האכיפה והרווחה הממשלתיים, כמו גם בפני המעסיקים וציבור העובדים בישראל, את ההכרח לחתור ללא לאות למען קיומה וביסוסה של סביבת עבודה בטוחה ובריאה.